ARTIST STATEMENT

 

Schilderen en tekenen
Acryl verf
Heldere kleuren
Details
Grote contrasten

Tattoos
Veel lagen
Japanse cultuur

Verzamelen van verhalen en geschiedenis over kinderen

Op het eerste gezicht zien mijn schilderijen en tekeningen er lieflijk uit: mooi aangeklede meisjes met kleurrijke kinderlijke attributen: een handdoek, een tasje, gympies. Maar verder kijkend zie je iets wat hier tegenin gaat: de kinderen zijn altijd alleen, bevinden zich op een plaats die niet het speelveld van een kind is: de hoek, een gang, of een afgesloten, soms wat onheilspellende, ruimte. Dingen zijn vaak niet wat ze lijken, hun gezichtjes en kleertjes zijn weliswaar mooi, maar hun lichaam is getekend. Met tatoeages bedekt of een flink litteken. De meisjes dragen al jong de tekenen van een volwassene. Onschuld en verloren onschuld staan naast elkaar.

Kinderen die zich in benarde of uitzichtloze situaties bevinden, gebruiken vaak fantasie en relativerende humor als een overlevingsmechanisme. Ze ontwikkelen een pantser om hun kwetsbare kanten te af te schermen. Deze afweermechanismen en het gevoel van kwetsbaarheid onderzoek ik in mijn werk. De psychologie van de overleving is mijn thema.
Ik probeer de mensen die naar mijn werk kijken op het verkeerde been te zetten. De stoepkrijtende meisjes lijken lekker te tekenen en kleuren zoals kinderen doen. Een tweede blik echter doet ontdekken wát het meisje tekent, geen onschuldige kindertekening, maar is dit misschien een kijkje in de realiteit van de het meisje dat het krijt hanteert? Dingen zijn vaak niet wat ze lijken. Onschuld en verloren onschuld staan naast elkaar. In mijn werk analyseer ik complexe ervaringen van woede, kwetsbaarheid, machteloosheid, humor, vlucht. De manier waarop afweerreacties en gevoel van kwetsbaarheid in elkaar verstrengeld zijn is het steeds terugkerend thema van mijn tekeningen en schilderijen.